علم باید در دل جای بگیرد و جزو وجود انسان شود / پژوهش باید به دنبال حل نیازهای جامعه باشد
نماینده ولی فقیه در استان قزوین با تصریح بر اینکه پژوهش اصولا باید پاسخگوی یک نیاز باشد ابراز کرد: پژوهشی موفق است که سوالمحور و مسئلهمحور باشد و ممکن است این سوال مکتبی و مدرسهای و یا نیاز اجتماعی باشد.
آیتالله عبدالکریم عابدینی در اختتامیه جشنواره علامه حلی استان قزوین که ظهر امروز برگزار شد، اظهار کرد: خدا را شاکریم که فرصتهای نورانی، معنوی، شکوفایی استعدادها و نعمتهای الهی نهفته در درون انسانها روزی جامعه و طلاب جوان ما شده است.
وی با اشاره به گزارشهای مطرح شده توسط نماینده طلاب و دانشجویان افزود: گزارشهایی از مقالاتی که توسط نمایندههای طلاب و دانشجویان ارائه شد به معنی واقعی نشاندهنده کلمه رویش انقلاب است یعنی انقلاب به جایی رسیده که شجره طیبه انقلاب به ثمر نشسته است و امیدواریم زین پس نیز بیشتر شاهد این مشارکتهای علمی و نورانی باشیم.
آیتالله عابدینی با تصریح اینکه پژوهش اصولا باید پاسخگوی یک نیاز باشد ابراز کرد: پژوهشی موفق است که سوال محور و مسئلهمحور باشد و ممکن است این سوال مکتبی و مدرسهای و یا نیاز اجتماعی باشد.
امام جمعه قزوین اضافه کرد: سوال یعنی نیاز و درخواستی که گرفتاری و مشکلی را نشان دهد که اگر هر پژوهشی پاسخی برای آن داشته باشد ماندگار، موثر و مفید خواهد بود.
وی بیان کرد: در بسیاری از پایاننامهها مشاهده میشود که جنبه دغدغهمندی و رفع نیاز را ندارند و در واقع نوعی سرگرمی علمی محسوب می شوند گرچه نمیتوان گفت هیچ فایدهای ندارند اما فایده کارآمدی ندارند در صورتی که اگر پایان نامه و پژوهش پاسخ به سوال باشد کارآمد خواهد بود.
فرزندان ما باید با نگاه پژوهشی وارد مدارس شوند
آیتالله عابدینی افزود: باید کاری کنیم که پژوهش در تمام متون آموزشی ما دیده شود یعنی آموزش ما قرین پژوهش شود؛ کلمه "چرا" باید در هر یک از متون درسی ما دیده شود و هر محصل و طلبهای با دیدن یک مطلب این جمله در ذهنش تداعی شود که چرا این جمله به شکل دیگری مطرح نشده است.
امام جمعه قزوین تصریح کرد: باید طوری باشد که از دانشآموزان پایه اول ابتدایی از همان ابتدا با نگاه پژوهشی وارد مدرسه شوند؛ اگر نیازهای کودکان خردسال خود را با سوال تحقیقی و پژوهشی جواب دهیم از ابتدا او را وارد چالش فکر کردن و یافتن حل مسئله میکنیم که این نوع تربیت در تحصیل او نیز بسیار موثر خواهد بود.
آیتالله عابدینی با بیان اینکه چه کسی میتواند بانی حیات طیبه شود؟ گفت: بر اساس آیه ۹۷ سوره نحل خداوند می فرماید کسی که عمل صالح و ایمان دارد چه مرد و چه زن باشد او را به حیات طیبه زنده میکنیم.
امام جمعه قزوین ادامه داد: امام (ره) تنها با یک جزوه چند صفحهای در مورد ولایت فقیه، تفکر تمام صفحات عالم را تغییر داد چون کلمات طیبه بود و انسانی که از حیات طیبه برخوردار شود به گوش جهانیان میرسد و در دلهای آدمیان نفوذ میکند.
در علم و پژوهش نباید به بن بست برسیم
وی عنوان کرد: محقق یعنی کسی که حقیقتی را تحقق میبخشد و آن را از عوالم ظن، خیال، اوهام و مجهولات آزاد میکند.
نماینده ولی فقیه در استان بیان کرد: برای گستراندن علم و پژوهش نباید تحت تاثیر و رودربایستی نظریههای عالمان قرار گرفت چه بسا که هر پژوهشی در یک مقطع خاص از زمان انجام میشود لذا در صورت لزوم باید ضمن احترام برای بزرگان، حقیقت مطرح شود.
آیتالله عابدینی افزود: در علم و پژوهش نباید به بن بست برسیم بلکه محققین باید مجدد به مسائل نگاه کنند که اگر این پشتکار وجود داشته باشد موجب آزاد کردن افکار و اندیشهها از چنگال جهالت و شبهات خواهد بود.
امام جمعه قزوین تشریح کرد: خدای متعال عالم را به گونهای آفریده که همواره حق آشکار شود لذا تمام عالم به دنبال تجلی حق و از بین بردن باطل است.
وی ادامه داد: خداوند متعال در نخستین آیاتی که در آن زمان بر رسول گرامی اسلام نازل کرد فرمود، بخوان، این عالم مخلوق است و اتفاقی نیست. در حالیکه اکنون بسیاری از انسانهای مدعی علم و دانش تمام عالم را اتفاقی میدانند اما قرآن میفرماید اشتباه میکنید این عالم صاحب و خالق دارد و بعد نقطه محوری و ارزشی انسانی را "کرامت" مطرح میکند.
نماینده ولی فقیه در استان بیان کرد: اگر یک محقق هم بخواهد به یک حقیقت ایمانی، قرآنی و مخلوق الهی دسترسی پیدا کند باید بداند محققی که وضو میگیرد و مانند شیخ انصاری هر گاه به یک معضل علمی برخورد پیدا میکند برای رفع گشایش دو رکعت نماز میخواند به نتایجی میرسد که قطعا کسانی که در این عرصه نیستند به آن معنا نخواهد رسید.
آیتالله عابدینی ابراز کرد: این موجب سربلندی است که شیخ کلینی و علامه مجلسی کتابهای خود را از العفو و والجهل شروع کردند که هر دو به عنوان آثار ماندگار و مهم عالم اسلام و تشیع شدند.
امام جمعه قزوین در پایان گفت: حافظه اموال نگهدارنده علم است بنابراین علم باید با فکر و عقل کار شود و محصول آن در دل قرار گیرد و جزو وجود انسان شود تا بتواند محصول مفیدی به نمایش بگذارد.